سبک نئوکلاسیک

پس از بررسی دو سبک کلاسیک و مدرن اکنون به بررسی سبک نئوکلاسیک خواهیم پرداخت. شناخت سبک کلاسیک و مدرن برای شناخت سبک نئوکلاسیک بسیار ضرروی است. لذا از خوانندگان عزیز درخواست می کنیم در صورتی که دو سبک یاد شده را مطالعه نفرموده‌اند به مقاله‌های آن‌ها رجوع کنند.

پیشینه نئوکلاسیسم

نئوکلاسیسم در واقع به دوره‌ای از تاریخ هنر اطلاق می‌گردد که از اواسط قرن هجدهم تا پایان قرن نوزدهم میلادی به طول انجامید. در این دوره یک جنبش هنری در زمینه هنرهای تزئینی، معماری، هنرهای تجسمی، تئاتر، ادبیات و موسیقی به راه افتاد که متأثر از هنر یونان و روم باستان بود. این سبک هنری با پشت سر گذاشتن مظاهر هنر باروک و روکوکو خود را به ظهور رساند.

سبک نئوکلاسیک امروزی

هنر نئوکلاسیک در دیدگاه امروزی با آن چه سبک نئوکلاسیک قرن 18 و 19 بوده است، بسیار تفاوت دارد. این سبک که امروزه بیش از دیگر جنبه‌های هنر، در معماری و دکوراسیون داخلی خود را بروز داده است، در واقع از ترکیب سبک کلاسیک و سبک مدرن حاصل می‌گردد. مهمترین رکن در سبک کلاسیک اصل تقارن و نظم محسوب می‌شود؛ اما در سبک مدرن فرم ها آزادند و ضمن سادگی متناسب هستند. در سبک نئوکلاسیک اگر چه از تجمل، ظرافت و جزئیات بسیار زیاد سبک کلاسیک خبری نیست، اما وام‌دار این سبک منظم و متقارن است که با المان‌های شیوه مدرن کنار هم نشسته‌اند. می‌توان گفت تمایل سلیقه بخشی از مردم به تجمل، پس از سادگی دنیای مدرن موجب تولد سبک نئوکلاسیک به مفهوم امروزی آن گردید؛ سبکی که در حین حفظ نظم و تقارن کلاسیک، سادگی مدرن را در بر دارد.

معماری نئوکلاسیک

همه ما در سال‌های گذشته با بناهایی با نما و ظاهر موسوم به نما رومی مواجه بوده‌ایم. این نماهای رومی از مظاهر تجلی معماری نئوکلاسیک هستند و از آن جا که المان‌ها و گشتالت بناهای روم و یونان باستان را دارند، به نماهای رومی معروف شده‌اند.

در معماری داخلی این سبک، پنجره‌های بلند و سراسری در فضاهای گسترده با سقف‌های بلند بسیار به چشم می‌خورد. این ویژگی در نمای بیرونی با پنجره‌های بزرگ و اندازه‌های یکسان خودنمایی می‌کند. همچنین وجود درها و پنجره‌های چوبی بزرگ با تزئینات کم و کنده‌کاری‌های ساده، از دیگر ویژگی‌های نما در این سبک است.

معماری نئوکلاسیک از حیث متریال تمایل به مصالح کاربردی در دوران کلاسیک را دارد. به عنوان نمونه به سنگ، از مصالح پر کاربرد در آن می‌توان اشاره کرد. اما از حیث مهندسی اجرا و جزئیات فرم‌ها بسیار متفاوت است. در معماری نئوکلاسیک امروزی نما و متریال مصرفی جنبه پوسته‌ای دارد و جزء ساختار اصلی بنا نیست. استفاده از نمادهای معماری کلاسیک در کنار فرم‌های مدرن و به شیوه اجرای مدرن از ویژگی های معماری نئوکلاسیک به حساب می آید.

دکوراسیون نئوکلاسیک

شاید بهترین تعریف برای دکوراسیون نئوکلاسیک را این طور بتوان ارائه داد: هم مدرن هم کلاسیک، نه مدرن نه کلاسیک بلکه نئوکلاسیک. این بدان معنا نیست که این سبک یک شیوه بلاتکلیف است، اما دقیقاً معیار مشخصی برای تعیین این که چه دکوری نئوکلاسیک هست وجود ندارد. در این شیوه امکان دارد طراحان و هنرمندان بسیار آزادانه از 10% تا 90% از دنیای مدرن به کلاسیک میل کنند. در عین حال توجه به میزان به کارگیری تزیینات و جزئیات اهمیت دارد، زیرا ممکن است سبک دکوراسیون را تغییر دهد.

سقف و کف

در یک دکور نئوکلاسیک ممکن است طرح سقف یا کف کاملاً مدرن باشند و بار سبک مورد نظر را مبلمان، آشپزخانه و دیوارها به دوش بکشند یا بالعکس ممکن است در طرح کف یا سقف از عناصر کلاسیک (البته با جزئیات مختصر) استفاده گردد.

یکی از شیوه‌های دکور کردن سقف‌ها در سبک نئوکلاسیک استفاده از گچ‌بری‌های ساده است. علاوه بر سقف از گچ‌بری‌های ساده در تزئین حاشیه درها و پنجره‌ها نیز استفاده می گردد. برای پوشش کف غالباً از متریال مدرن مانند پارکت چوبی، لمینیت برای فضاهایی مانند اتاق خواب استفاده می‌شود و برای فضاهایی مانند راهروها، سالن ها و از این قبیل از سنگ و سرامیک و … استفاده می شود.

در و دیوار

در این شیوه استفاده از قاب‌بندی‌های چوبی و گچی با طرح‌های نه چندان پیچیده و شلوغ در آرایش دیوارها به چشم می‌خورد. همچنین بهره‌گیری از کاغذهای دیواری با المان‌های کلاسیک تلفیقی در تزیین دیوارها کاربرد دارند.

استفاده از رنگ‌های زنده و گرم در کنار طیف‌های کرم و خاکستری زینت‌بخش دیوارها است. درهای چوبی با قاب‌بندی‌های ساده کلاسیک همراه دستگیره‌های مدرن اغلب در این شیوه دیده می‌شوند. تزیینات درها و پنجره‌های چوبی علی‌رغم تمایل به شیوه کلاسیک، ساده و دارای طرح‌های کنده‌کاری کم هستند.

مبلمان و اکسسوری

اگر چه انواع مبلمان راحتی مدرن در دکور نئوکلاسیک جا خشک کرده‌اند، اما مبلمان مدرنی که گرایش مختصری به فرم‌های کلاسیک دارند نیز بسیار در این نوع دکور پر کاربر هستند. اما کمتر مرسوم است که از مبلمان‌های کاملاً کلاسیک در این نوع دکور استفاده شود و برای استفاده از این سبک مبلمان، فضا را به شیوه مدرن طراحی می‌کنند.

به صورت کلی بیشتر مبلمان کاربردی در این روش رنگ‌های خنثی دارند، ساده و بدون تزیینات یا با تزیینات بسیار کم هستند. از مصالح طبیعی در آن‌ها استفاده شده است. بخش‌های چوبی ظریف هستند. در استفاده از تزیین و جزییات مبلمان باید محتاط عمل کرد، زیرا زیاده‌روی در به کارگیری تزیینات مبلمان، باعث تغییر سبک دکوراسیون می‌شود.

اغلب تابلوهای نقاشی رئال یا مدرن زینت‌بخش دیوارها هستند.

بهره‌گیری از پرده‌های چندلایه و دکوردار برای پنجره‌ها اغلب مرسوم است، اما عمدتاً این پرده‌ها پر جزییات یا همراه تاج و قاب پرده‌ای پر تزئین نیستند. اکسسوری‌های مورد استفاده در سبک نئوکلاسیک عمدتاً مدرن هستند. البته گاه از اکسسوری‌های کلاسیک هم بهره می‌بریم، هر چند این کاربرد افراطی و زیاد نخواهد بود.

دکوراسیون اداری و تجاری نئوکلاسیک

دکوراسیون اداری و تجاری همچون دکوراسیون خانگی، تلفیقی از دنیای مدرن و شیوه کلاسیک است. در دکوراسیون خانگی تمایل به عناصر کلاسیک بیش از دکوراسیون اداری دیده می‌شود. در واقع می‌توان گفت عناصر کلاسیک کمتری در دکوراسیون نئوکلاسیک تجاری و اداری نفوذ کرده‌اند. در مراکز تجاری بهره‌گیری از شیوه نئوکلاسیک در طراحی بوتیک‌ها، شوروم‌ها، فروشگاه‌های طلا و جواهر، رستوران‌ها و کافی‌شاپ‌ها کاربرد دارد.

نئوکلاسیک به شیوه هونیگار

دیدگاه گروه طراحی دکوراسیون هونیگار به این شیوه خلاقانه و آزادانه است. ما با شناخت کامل عناصر هنر کلاسیک و شیوه مدرن سعی در خلق فضایی زیبا، آرامش بخش توأم با وقار و اصالت داریم. شما عزیزان و هم‌میهنان می‌توانید با اعتماد به تخصص و تعهد گروه دکوراسیون هونیگار، پروژه‌های دکوراسیون خود را از طراحی تا اجرا همراه چیدمان کامل، با خاطری آسوده، به ما بسپارید.

فهرست