سبک مینیمالیسم

مینیمال واژه‌ای لاتین است و در زبان پارسی، معنای کمترین را دارد. مینیمالیسم به معنی به کارگیری کمترین‌هاست. در هنر و شاخه‌های آن از جمله هنرهای تجسمی، معماری، دکوراسیون و … این پدیده به عنوان یک سبک ظهور نمود که به سبک مینیمالیسم شهرت دارد.

سبک مینیمال یا مینیمالیسم شیوه‌ای کمینه‌گرا، ساده‌گرا و هنری موجز است که اساس بیان خویش را بر سادگی به دور از هرگونه پیچیدگی بنیان نهاده است. می‌توان گفت هدف این سبک ایجاد آرامش ذهن و رهایی از شلوغی‌های دنیای امروز بوده، قصد دارد با حذف هر چیز اضافی، تمرکز را بر آن چه اهمیت دارد، معطوف کند.

زایش مینیمالیسم را می‌توان به دوره پس از انقلاب اکتبر روسیه نسبت داد. این شیوه هنری با تسری پیدا کردن از محل زایش خود به اروپا و آمریکا نفوذ کرد و در آمریکا منجر به یک جنبش هنری نو گردید. بروز این سبک هنری در هنرهای تجسمی و موسیقی بیش از دیگر هنرها بوده است.

هنرمندان مینیمال معتقدند با زدودن ترکیب‌بندی‌های پیچیده و کاربرد موارد ساده و غالباً صنعتی که به شکل هندسی بسیار ساده شده باشند، می‌توان به کیفیت ناب رنگ، فرم، فضا و متریال دست پیدا کرد. ساده‌گرایی نمونه‌ای از ایجاز را در خویش دارد و یادآور این سخن رابرت براونینگ است : Less is more یعنی کمتر غنی‌تر است. این سخن که توسط میس وندروهه نیز وارد هنر معماری گردید؛ به عنوان شعار این سبک و پیروانش به کار گرفته شد.

معماری مینیمال

سبک مینیمال در معماری به معنای واقعی رسیدن به طراحی بهتر از راه سادگی و اجتناب از هر گونه تزیینات است. این سادگی در تمام اجزای معماری بنا از فرم، فضا، متریال و جزییات گرفته تا رنگ به روشنی دیده می‌شود. در کل می‌توان گفت در این شیوه معماری از زواید درونی و بیرونی، منحنی‌های کامل یا زاویه‌های بیش از حد اجتناب می‌شود. فضاها عموماً گسترده، دلباز و پرنور هستند. در عین سادگی و دوری از ترکیب و پیچیدگی، از به کارگیری متریال مختلف برای ایجاد جذابیت بصری، بافت و از بین بردن یکنواختی‌های آزاردهنده استفاده می‌شود. این ترکیبات بسیار با ظرافت و هوشمندانه انجام می‌شوند تا آسیبی به ویژگی‌های این سبک وارد نگردد.

دکوراسیون داخلی مینیمال

اصل کلی در دکوراسیون به شیوه مینیمال، رعایت سادگی و پرهیز از شلوغی و اختلاط فرم و رنگ است. در واقع  “شعار هر چه کمتر بهتر” یا “کم هم زیاد است” را باید سر لوحه کار قرار داد.

فرم‌ها بسیار ساده و عملکردی طراحی می‌شوند. سقف‌ها اغلب فلت، یک دست و با نورهای نقطه‌ای فضا را روشن می‌کنند. رنگ روشن برای سقف در اغلب موارد مرسوم است و تلاش می‌شود حس دلبازی با سقف‌های تا حد امکان مرتفع به فضا القا گردد.

دیوارها در دکوراسیون مینیمال بسیار ساده با کمترین تنوع و اغلب تک رنگ هستند. حتی در صورت استفاده از پوششی همچون کاغذ دیواری به طور حتم از طرح‌های ساده، یکنواخت و بدون جزییات استفاده می‌گردد. هر جور بافت پر جزییات اعم از این که زبر باشد یا صاف باشد، یا نقش و نگاری اعم از طبیعی یا مصنوعی در آن باشد، جایی در این دکوراسیون ندارد.

پوششی که برای کف در نظر گرفته می‌شود، چه پوششی مات یا پوششی براق باشد، یکدست و بدون نقش به کار می‌رود. سرامیک و سنگ‌های ساده و بدون نقش یا تایل‌های بتنی ساده در این شیوه برای پوشش کف بسیار کاربرد دارد. استفاده از پارکت کمتر در این شیوه پیشنهاد می‌شود، زیرا از آن جا که بافت چوب پر جزییات است و مساحت بصری زیادی اشغال می‌کند، روح سادگی مینیمال را تحت شعاع قرار می‌دهد.

پرده‌ها و مبلمان در سبک مینیمالیسم

استفاده از پرده‌های تک لایه ساده و اغلب ضخیم، به گونه‌ای که به راحتی جلو نفوذ نور را بتواند بگیرد، بیشترین کاربرد را در این سبک دارد. استفاده از رنگ‌های روشن، سفیدآمیخت، خاکستری میانه تا روشن در رنگ پرده‌ها پیشنهاد می‌شود.

مبلمان مورد استفاده در این شیوه بسیار ساده و عملکردی است. فرم‌ها به حدی ساده شده‌اند که گاه سخت بتوان نام مبلمان بر آن‌ها نهاد. یک مکعب ساده می‌تواند یک نشیمن یا یک میز یا پایه گلدان باشد که هم‌زمان در چند کاربرد استفاده می‌شود. این بدین معناست که در این سبک ممکن است برای یک محصول چند کاربرد همزمان در نظر گرفته شود.

چیدمان در این شیوه خلوت و با کاربردهای ترکیبی است. در رنگ مبلمان از ترکیب چند رنگی پرهیز می‌شود و تا حد امکان رنگ‌ها به تک رنگ و غالباً به رنگ‌های خنثی گرایش دارند. استفاده از رنگ‌های تند و پررنگ بسیار کم و به صورت متمرکز در آن دیده می‌شود مثلاً مانند به کار بردن یک کوسن رنگی، یا بخشی کوچک از یک تابلو، یا یک گلدان بسیار ساده و تک رنگ.

مبلمان مینیمال همیشه پاسخگوی عملکرد ضروری شماست. هرگز از مبلمان مینیمال نمی‌توان انتظار داشت که نیازهای متنوع کاربران را برطرف نماید. کاربرانی که به جزییات در مبلمان اهمیت می‌دهند، چه از حیث فرم و رنگ، چه از حیث تنوع متریال، قطعاً سبک مینیمال سبکی راضی‌کننده برای آن‌ها نخواهد بود.

شاید بتوان گفت سبک  دکوراسیون مینیمال سبکی است که بین مردان طرفداران بیشتری نسبت به خانوم‌ها دارد. علت آن را شاید بتوان پیچیدگی کمتر مردان و تمایلشان به سادگی همراه عملکرد بیان کرد. ضمن این که سبک مذکور بیشترین طرفدار را در بین هنرمندان دارد.

نور و روشنایی در سبک مینیمال

شیوه نورپردازی در سبک مینیمال بسیار به نورپردازی در سبک مدرن شباهت دارد. با این تفاوت که ساده‌تر و خلوت‌تر است و در آن از استفاده از لوستر پرهیز می‌شود. استفاده از نورهای نقطه‌ای در سقف برای ایجاد روشنایی کلی فضا در کنار آباژورها با طرح‌های بسیار ساده پرکاربرد است. استفاده از نورهای تک طیف و پرهیز از منابع نوری زیاد ، اهمیت بسیار دارد.

اکسسوری و لوازم تزیینی

در یک دکور مدرن کمترین لوازم تزیینی استفاده می‌شود. تابلوهایی که بر دیوارها می‌نشیند چنان ساده هستند که از دید بسیاری از مردم به شوخی شبیهند تا یک اثر هنری و بصری. اگر چه از لوازم تزیینی کم استفاده می‌شود، اما اکسسوری مورد استفاده نیز اغلب فرم‌های بسیار ساده‌ای دارد. در یک دکور مینیمال نقش وسایل تزیینی بسیار کم رنگ است و عموماً لوازم کاربردی هستند.

مینیمال به روش هونیگار

اگر چه سبک مینیمال سبکی با گرایش شدید به سادگی است ولی ایجاد یک دکور با ویژگی مینیمال نیاز به تخصص، پختگی و شناخت عمیق فرم، فضا و رنگ دارد. ما در استدیو طراحی دکوراسیون هونیگار با اشراف کامل به  این شیوه و با بهره‌مندی از همکاران زبده و توانگر در طراحی، ساخت و تولید آمادگی کامل داریم تا با خلق یک فضای دلنشین مینیمال فضایی مملو از آرامش را در این عصر شلوغ پر ازدحام برایتان فراهم نماییم.

فهرست